Pääsivulle Poluilta ja tulilta

 

 

 

Itäkaira

Itäkaira 2009
Lue lisää

 

 

Kaldoaivi

Kaldoaivi 2009
Lue lisää

 

 

Paistunturit

Paistunturit 2009

Lue lisää

 

 

Kaldoaivi 2004

Ounastunturi pääsiäisenä 2009
Lue lisää

 

 

Pysy poissa luonnosta!


 

Raimo O. Kojo kirjoitti kuusikymmentäluvulla Lapin Retkeilyoppaassaan "matkailun hävittävästä voimasta" ja tarkoitti tällä, ellen aivan erehdy, massaturismin taipumusta tuhota juuri ne nähtävyydet, joiden takia turismi kohdealueelle on alunperin aloitettu. Näin on käynyt monessa kaukomatkojen kohteessa, mieleen tulee esimerkiksi Thaimaan pienet saaret. Turistit tulevat ja menevät kuin heinäsirkkaparvi siirtyen uusille vihreille alueille, kunnes ei ole enää mitään jäljellä.

Retkeily ja luontomatkailu ovat kummallisia asioita. Luonto ei retkeilevää ihmistä kaipaa ja sen kannalta olisi parasta jos pysyisimme pois metsistä, tuntureilta ja vuorilta. Vai oliko se niin, että jossain vanhassa kirjassa luvattiin korkealta taholta, että kaikki resurssit ovat käytettävissä, olepa hyvä vaan?

Jos olen sitä mieltä, että luonto ei ihmistä kaipaa, niin mitä minä siis siellä teen? En tosiaan ole varma. Useimmiten tuntuukin, ettei minulla ole sinne mitään oikeaa asiaa, mutta hataraksi puolustukseksi voisi yrittää keksiä jotain sen suuntaista, että luonnossa liikkuminen auttaa ymmärtämään mitä menetämme jos viimeisetkin erämaat häviävät.

kuva

 

Mene sinäkin katsomaan, mutta kulje varovasti, sillä mitä pienemmän jäljen jätät, sen parempi.

 

-- tyy, 19.11.2008, 16.2.2010postia