Pääsivulle Poluilta ja tulilta

 

 

 

Itäkaira

Itäkaira 2009
Lue lisää

 

 

Kaldoaivi

Kaldoaivi 2009
Lue lisää

 

 

Paistunturit

Paistunturit 2009

Lue lisää

 

 

Kaldoaivi 2004

Ounastunturi pääsiäisenä 2009
Lue lisää

 

 

Mönkkäreitä! Mönkkäreitä!


 

Itäkairan retkellä ihmettelimme mönkijäliikenteen runsautta kansallispuistossa. Mönkijöillä liikkuivat puiston alueella ainakin rajavartijat, poromiehet ja metsästäjät.

Mönkijöiden käyttö ammattitarkoitukseen on varmasti nykyaikana perusteltua. Tosin välillä heräsi kysymyksiä, onko tarpeen ajella tällaisia uria aapasoille.

suo

 

Tärkeämpi kysymys on kuitenkin mönkijöiden lisääntyminen viihdekäytössä, Syötteellä ajellaan jo suojelualueiden tuntumassa.

http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=818591

Reitistä ei ole kuulemma ollut haittaa luonnolle. Mitenköhän tuo asia on mitattu, kiinnostaisi vaan tietää. Ylipäätään, miksi moottoriurheilu halutaan väen väkisin tuoda luontoon ja mitä mönkijöitsijät sieltä oikein hakevat ja luulevat löytävänsä? Ilmeisesti he hakevat eräänkin mönkijäkauppiaan mainostamia "mukavia ajeluhetkiä luonnossa".

Merkityllä reitillä voi olla puolensa, jos vaihtoehtona on villi ajelu erämaissa, mutta en voi silti välttyä sanomasta mielipidettäni: Tämä on infantiilia toimintaa, mönkijöillä ei ole mitään järkevää tarkoitusta ammattikäytön ulkopuolella.

Mönkijäpelleily kasvattaa suosiotaan varmasti, joten tässäkö meillä on luontomatkailun tulevaisuus?

 

-- tyy, 10.10.2009 postia