Pääsivulle Poluilta ja tulilta

 

 

 

Itäkaira

Itäkaira 2009
Lue lisää

 

 

Kaldoaivi

Kaldoaivi 2009
Lue lisää

 

 

Paistunturit

Paistunturit 2009

Lue lisää

 

 

Kaldoaivi 2004

Ounastunturi pääsiäisenä 2009
Lue lisää

 

 

Kivikummelit: graffiteja erämaassa


 

Mikä se tämä on? Etkö tiedä? Näyttää "kivikummelilta" tunturin huipulla. Repputuristi on siihen kiven nostanut merkiksi käynnistään.

kummeli

 

Viatonta huvia. Vai onko sittenkään?

Jotkut kivipatsaista on tehty maamerkeiksi tai reittiviitoiksi, eikä niissä silloin ole juurikaan moittimista. Mutta minusta satunnaisen kulkijan ei tarvitse koskea mihinkään, ellei se ole tarpeellista. Eivät nämä kasat maisemaa kaunistakkaan, ovatpahan vaan eräänlaisia "graffiteja" tai "tageja", joita ajattelemattomat retkeilijät jättävät jälkeensä. Olen itsekin joskus niin tehnyt, mutta enää en tiedä miksi. Ehkä halusin sanoa: minä kävin täällä.

Entä toinen näkökulma: Monenko eliön habitaatti muuttuu peruuttamattomasti kun nostat kiven maasta kummelin huipulle? Sama pätee päinvastaiseen toimenpiteeseen. Ehkä kyse on mitättömästä asiasta ja näin varmaan sen yhden kiven kohdalla onkin. Mutta jos kuvitellaan, ettei kiven siirtämisellä ole luontoon mitään vaikutusta, ollaan hakoteillä. Tämä voi tuntua pikkuasialta, mutta minusta se ei ole sitä vaan kyse on periaatteesta: muutokset kumuloituvat ja kohta erämaata ei enää ole. Pienikin turha muutos erämaassa on turha, myös sinun liikkumisesi siellä on oikeastaan tarpeetonta. Mutta jos liikut, älä jätä mitään jälkiä jos voit sen välttää.

Jätä kivet paikalleen, olivatpa ne sitten jo kivikummelissa tahi sen vieressä. Sama koskee nuotiopiirejä: jos teet tulen muualle kuin vakiintuneelle tulipaikalle, maisemoithan jälkesi hyvin.

 

-- tyy, 20.7.2009, 13.2.2010postia