Pääsivulle Poluilta ja tulilta

 

 

 

Itäkaira

Itäkaira 2009
Lue lisää

 

 

Kaldoaivi

Kaldoaivi 2009
Lue lisää

 

 

Paistunturit

Paistunturit 2009

Lue lisää

 

 

Kaldoaivi 2004

Ounastunturi pääsiäisenä 2009
Lue lisää

 

 

Mitä tehdä Lapille?


 

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk) loihi lausumahan Helsingin Sanomien vastikään ilmestyneessä sunnuntaiartikkelissa Mitä tehdä Lapille? jälleen kuolemattomia sanoja. Iku-Paavon lausunto ei ole kenellekään mikään yllätys, mutta nosti taas mieleen tämän niin maan ihmeellisen asian: tässä maassa on korkeita tahoja, joiden mielestä nykyisetkin kansallispuistot ja suojelualueet ovat liikaa ja niistä olisi päästävä eroon. Millään muulla tavalla on vaikea ymmärtää Väyrysen viittausta siihen, että muualla maailmassa kansallispuistoja hoidetaan ja niihin rakennetaan jopa maanteitä, että ihmiset pääsisivät niistä nauttimaan. Väyrysen lausunto ei ole toki yllätys, koska hän on aiemmin muun muassa sanonut, että kansallispuistoissa voitaisiin myös sallia hakkuita.

Siis mitä? En nyt puutu siihen, että en oikein tiedä miten luontoa tarvitsisi erityisesti hoitaa, mutta mihin kansallispuistoon Suomessa ei muka pääse autolla? Vai tarkoittaako Väyrynen ehkä, että Hetta-Pallas reitille olisi syytä rakentaa moottoritie tai avata Luirojärvi moottorikelkkaliikenteelle? Ehkä Väyryselle tulee yllätyksenä se, että Suomen erämaissa tai kansallispuistoissa ei ole yhtään paikkaa, mihin normaalikuntoinen ihminen ei pääse kävelemällä, mutta ehtihän puoluetoverinsa Mauri Pekkarinen tosin jo viime kesänä pohtimaan samansuuntaisia suuria ajatuksia tuliterät vaelluskengät jalassa. Kummallekaan ei taida olla selvää, että Suomessa ei ole yhtään paikkaa, joka on yli kahden päivän kävelymatkan päässä maantieltä.

tie
Kuorboaivi 15 km

 

Onko Keskustapuolueella nyt alkamassa todellinen missio ajaa alas Lapin suojealueet ja valjastaa ne temmellyskentäksi massamatkailun heinäsirkkalaumoille? Kun Väyrysen ja Pekkarisen sammakoihin vielä lisätään antiympäristöministeri Paula Lehtomäen Pallas-projekti ja Kollajan altaan rakentamisen uudelleen lämmittely, en voi muuta kuin ihmetellä Keskustapuolueen ympäristöpolitiikkaa. Tämä minun on sanottava siitäkin huolimatta, että en ole missään mittakaavassa poliittinen henkilö, enkä minkään puolueen jäsen. Helsingin "cityvihreätkään" (Väyrysen termi) tuskin pitävät mielipiteitäni ominaan. (Mutta tavallaan olen kieroutuneella tavalla ylpeä siitä, että minua on sanottu sekä viherpiiperöksi että teknofasistiksi samana päivänä.)

Kullervo Kempinen kirjoitti kirjassaan Lumikuru:

"Ei! Lappia ei ole se, minkä maantien varresta löytää. Lappia, lumoavaa, tarunhohtoista ja sadunsiintoista erämaata on yksin tuntureissa, kuruissa, kesyttöminä pauhaavissa koskissa ja villisti ryöppyävissä virroissa. Sitä ei näytetä kenellekään ilmaiseksi auton ikkunasta, vaan sen luokse on taivallettava vaivojen ja vastuksien, uuvuttavan vaelluksen tietä."

Ilmeisesti ulkomaankauppaministeri ei ole lukenut tai ymmärtänyt Kemppistä.

 

-- tyy, 10.1.2010 postia