Pääsivulle Poluilta ja tulilta

 

 

 

Itäkaira

Itäkaira 2009
Lue lisää

 

 

Kaldoaivi

Kaldoaivi 2009
Lue lisää

 

 

Paistunturit

Paistunturit 2009

Lue lisää

 

 

Kaldoaivi 2004

Ounastunturi pääsiäisenä 2009
Lue lisää

 

 

Higgs, Havukka-ahon ajattelija ja maailmanlopun takapotku


 

Maailman suurin härpätin, CERN:in LHC käynnistetään taas massiivisten korjausten jälkeen. Vuosi sitten LHC mossahti kylmäjuotoksen takia ja roiskautti nestemäiset heliumit permannolle sillä seuraksella, että 53 suprajohtavaa magneettia tuhoutui. Nyt souvi alkaa olla jo korjattu ja fyysikot pääsevat taas jouluksi kiihdyttämään hiukkassuihkuja energioihin, jollaisia ei ole nähty avaruuden hirsiseinän tällä puolen sitten alkupamauksen.

wiki
Kuva: Wikimedia Commons, Julian Herzog

 

LHC:n on aiemmin spekuloitu aiheuttavan milloin minikokoisia mustia aukkoja, milloin menneisyyteen johtavia madonreikiä tunneloiden ihmispoloiset dinosaurusten aikaan. Maailmanlopun ennustajat lienevät siis taas loppuvuodesta ajan hermolla, kunhan muiden katastrofien peloltaan ehtivät. Mutta varsinaisesti fyysikoiden ja muiden lisenssien mielessä siintelee sininen ajatus omituisen eläjän, Higgsin bosonin löytämisestä.

Pari teoreettista fyysikkoa, Niels Bohr Instituutin Bech Nielsen ja Kioton teoreettisen fysiikan laitoksen Masao Ninomiya ovat kuitenkin viritelleet vielä huimempaa teoriaa, joka selittäisi sen, miksi LHC on ollut epäonninen: Nyt nimittäin on niin, että tulevaisuus hylkii Higgsin bosonia. Higgsin bosoni on niin täynnä yliluonnollisuutta, ettei itse Havukka-ahon ajattelijakaan olisi löytänyt sen luontaista tärkeysasemaa tässä maapallojärjestelmässä.

Nykypäivän kuoliaaksinaurattajat kertovat vakavalla naamalla, että LHC rikkoutui siksi, että sen käynnistäminen aiheutti Higgsin bosonin löytämisen tulevaisuudessa. Higgsin bosoni on kuitenkin tässä maailmankaudessa niin epätoivottu otus, että sen löytäminen aiheutti väreitä menneisyyteen laukaisten LHC:n käämien palamisen heti kun siitä alettiin ottaa ensimmäisiä kunnon savuja. Eikä kerta ollut ensimmäinen: USA:n SSC projekti oli jo peruutettu aiemmin, vaikka rakennustyöt olivat jo pitkällä ja miljardeja dollareita oli jo käytetty.

Mutta ihmeellisintä on, että teorian esittäjät ovat melkoisia lisenssejä kumpikin, eikä teoria ole niinkään kaheli, kuin miltä se alunperin kuulostaa. Alkuperäinen teksti on saatavilla täältä:

http://arxiv.org/pdf/0910.0359

Teoriaa on esitetty testattavaksi kolikkoa heittämällä esimerkiksi siten, että kytketään LHC laitteistoon, joka estää aparaatin käynnistämisen jos tulokseksi saadaan riittävän epätodennäköinen määrä klaavoja peräkkäin, sanotaan vaikka semmoinen, jonka esiintymisen todenäköisyys on yksi miljoonasta tässä nimenomaisessa koejärjestelyssä. Muussa tapauksessa tuomiopäivän mylly käynnistyy normaalisti. Jos siis tulevaisuus voi vaikuttaa äärimmäisissä tapauksissa menneisyyteen, saattaa tuloksena ollakin epätodennäköinen sarja, joka estää LHC:n käynnistymisen. Tämä todistaisi teorian oikeaksi, eikä koejärjestely olisi kallis.

"Kohtalon teoria" perustuu siis ajatukselle, että Higgsissä on niin paljon yliluonnollisuutta ja rujoutta, että kaikista mahdollisista tulevaisuuksista voivat toteutua vain ne, joissa Higgsin bosoni ei ole olemassa. Maailmankaikkeus jahnaa vastaa sen minkä kerkiää, kun ihminen yrittää takoa kalliissa miilussaan tätä ihmeellistä luonnonoikkua.

Tätä voi soveltaa vaelluksiin seuraavasti: Heitän kolikkoa sata kertaa. Jos saan missä tahansa vaiheessa 10 klaavaa peräkkäin, en lähde Muotkalle ensi kesänä. Muussa tapauksessa voin mennä hyvin mielin, koska voin päätellä, että retkeni ei ole maailmankaikkeudelle ainakaan niin tuohoisa, että se aiheuttaisi takaperoisen kausaalisuuden aaltoja menneisyyteen.

 

-- tyy, 14.10.2009 postia